Tarih boyunca yapılan tüm yenilikler insanlık için büyük gelişmelerdi ve insanlığın iyiliği için atılan adımlardı. Ama şimdi bakıyoruz da Dünya hayal edilen kadar da iyi değil. Yapılan yenilikler iyi lakin insanlar iyi değil.
Konumuz yapay zeka. Yani kayda geçen teknolojinin en gelişmiş ve gelişmekte olan hali. Her gelişmede olduğu gibi bu gelişimin de insanlık yararına olduğu söyleniyor. Ama gündemi sadece savaş olan bir Dünya'da yapay zeka ne kadar masum kullanılabilir ki. Biz her ne kadar görmek istemesek bile ilk başlarda siber suçlar için kullanılan yapay zeka, şimdilerde " Savaşlarda kullanılacak mühimmatlarda nasıl kullanılabilir?" diye düşünülüyor.
Albert Einstein'ın 1947'de " Üçüncü Dünya Savaşı'nın hangi silahlarla yapılacağını bilmiyorum ama Dördüncü Dünya Savaşı sopa ve taşlarla yapılacak." söylediği cümlesine değinmek ve bu cümle üzerinden düşüncelerimi daha da netleştirmek isterim.
Daha gelişmekte olduğu haliyle bile günlük hayatta birçok alanda yer alan yapay zeka, insanlara rahatlığı aşılıyor. İnsanlar ise rahatlığın zevkine varıp bunu hayatlarının bir parçası haline getiriyorlar. Ülkemizde pek yaygın olmasa da gelişmiş birçok ülkede insanın yapacağı birçok işi robotlar yapıyor. Bu durum kiminin rahatlığı kiminin açlığı demek. Ama biz yine, yeni bir teknolojiyle insanlığın iyiliği için bunu da halledebiliriz öyle değil mi?
Aklı ve birçok yeteneğiyle en gelişmiş canlı olan insanlar bile doğduğunda boş bir kutu gibidir. Önce ailemizden öğreniriz konuşmayı, yürümeyi ve yemek yemeği. Sonra okula gideriz ve bir sürü yeni bilgi öğreniriz. Ama sadece öğreniriz. Beynimize o bilgi yüklenir ve işleyişi tamamen kişinin kendi zekasına göre şekillenir. Yapay zeka da böyledir. İnsanlar yapıyor ama kendini geliştirme yeteneğini de veriyor. İşte onu tehlikeli yapan da budur aslında. Bunun en önemli adımını da Facebook şirketi 2017 yılında attı. Şirketin geliştirdiği 2 yapay zeka robotu, kendi aralarında bilinmeyen bir dil geliştirdi ve konuşmaya başladı. Şirket durumu fark etti fakat durumu çözemeyince iki robotun da fişini çekti.
Fişini çekip kapatmak kolay gelir insana. Aslında önemli olan fark etmektir. Ama biz rahatlığın verdiği tembellikten fark edemiyoruz. Tek bir tuşla banka hesaplarımız ve soy ağacımız dahil her türlü bilgimize ulaşıyorlar ama biz fark edemiyoruz ve edemeyeceğiz. Einstein'ın dediği gibi teknoloji o kadar gelişecek ki savaşlar artık insanların savaşı değil robotların savaşı olacak. Bu savaşlar teknolojinin sonunu getirecek. Sadece teknoloji değil, belki bir çağın belki de insanlığın...
Ve bizim gelişmek adına attığımız adımlar aslında bizi en başa götürecek. Boş bir kutu olan insanlığa.
Her şeyin fazlası zarardır sözünü hayatımızın bir köşesine işleyelim. Rahatlığın da fazlası zarardır. En tehlikesi de odur. Siz hayatınızda her zaman ölçülü olmaya çalışın değerli okuyucularım. Saygı ve selamla...
Songül YOĞUNBURÇ
Elinize kaleminize sağlık.
Kaleminize saglikk hocam basiralrinizin devamını dilerimm
Kalemine sağlık kardeşim
Kötü beğenmedim